Felix Clercx (BV & Gmbh) en Fiberdeck (SAS), opgericht in Nederland, Duitsland en Frankrijk, bundelen hun krachten onder een nieuwe naam:

Felix®

Felix biedt een unieke combinatie van hout en WPC voor slimme outdoor oplossingen.

Onder het merk FelixWood brengt Felix Clercx een uniek assortiment, grotendeels bestaande uit FSC®-gecertificeerd tropisch hout voor terrassen, tuinschermen en gevelbekleding. Fiberdeck, bekend om zijn co-extrusie composiet terrassen, tuinschermen en Gardenwall, wordt als merk gedistribueerd door Felix Distribution. De merken Cobra en Nivo worden samengevoegd onder de naam Cobrafastener. Zo distribueert Felix de eigen merken van de groep: Fiberdeck, Felixwood, Cobrafastener en Owlialights, evenals exclusieve handelsmerken zoals Fiberon, NewTechWood, Moso, B-fix, afhankelijk van het land.

De productlijnen worden gestroomlijnd, en er wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de logistiek op locaties in Helmond (NL) en Lille (FR) voor een breder en efficiënter bereik.

Dit positioneert Felix als uw belangrijkste partner voor Slimme Outdoor Oplossingen.

Een Korte Geschiedenis
Meer dan een eeuw geleden, op 19 juni 1891, richtte Felix Clercx een houtzagerij op in Mierlo (N-br). In 1900 verhuisde het bedrijf vanwege de snelle groei naar Helmond aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart. Om het gebrek aan hout voor mijnen tijdens de oorlog te compenseren, ontwikkelde het bedrijf tussen 1914 en 1918 een houthandel naast de houtzagerij.

1930 – De Tweede Generatie
In 1930 nam Jean-Louis Clercx het stokje over van oprichter Felix Clercx. De verkoopactiviteit nam toe, vooral voor dennen en sparren en andere houtsoorten geïmporteerd uit Duitsland, Polen en Frankrijk.

1975 – De Derde Generatie
Jean-Marie Clercx trad toe tot het bedrijf. Felix Clercx begon met het importeren van tropisch hout en eiken, waardoor het bedrijf minder afhankelijk werd van een eigen zagerij. Het succes van deze invoer, vooral van het Afrikaanse houtsoort Azobé, leidde uiteindelijk tot de sluiting van de zagerij in 1980. In 1983 nam Jean-Marie Clercx het stokje over van Jean-Louis, die al meer dan 50 jaar aan het hoofd stond van Felix Clercx.

Vanaf 1985
Vanaf 1985 begon Bangkirai, de houtsoort uit Zuidoost-Azië, het Azobé te vervangen. Felix Clercx werd de belangrijkste importeur van dit mooie hout. Het merk FelixWood werd bedacht en jaarlijks vonden innovaties plaats om vorm te geven aan het nieuwe assortiment tuinhout en tuinproducten. De export naar België en Duitsland werd uitgebreid naar onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

2001
Het FelixWood-concept zorgde voor aanzienlijke groei van het bedrijf. In 2001 verhuisde het bedrijf van het centrum van Helmond naar een nieuw ontwikkeld bedrijventerrein met verbeterde logistieke voorzieningen en veel meer ruimte. Het bedrijf wordt sinds het pensioen van Jean-Marie Clercx geleid door Peter Derckx.

Peter Derckx kwam in 1989 bij het bedrijf en groeide mee als verkoper, verkoopdirecteur, plaatsvervangend manager en nu algemeen directeur. Samen met zijn team is bewust gekozen voor een nieuwe richting om, naast het hout, het assortiment uit te breiden met thermisch behandelde houtproducten, WPC en aluminiumproducten met constante hoge kwaliteit en duurzaamheid.

Innovatie
2019
De Forestia-groep, opgericht en geleid door Nicolas en Béatrice Tant, nam het bedrijf Felix Clercx B.V over, evenals haar agent Holzservice GmbH gevestigd in Dortmund (Duitsland) geleid door Ralf Zacharias. Forestia en Felix Clercx delen dezelfde waarden van respect, innovatie en verantwoordelijkheid voor het milieu. Het gezonde beheer van onze tropische bossen, de aankoop van hout dat voldoet aan de EUTR-voorwaarden en de ontwikkeling van onze FSC®-gecertificeerde bossen zijn de speerpunten van ons beleid.

2021
Felix Clercx en Fiberdeck gaan verder onder de nieuwe handelsnaam Felix. Felix distribueert zowel binnen als buiten Europa de eigen merken (FelixWood, Fiberdeck, Cobrafastener) en haar exclusieve handelsmerken.

Onze Toekomst
Als importeur van exotisch hout gedurende 3 generaties hebben we ons beroep zien veranderen met de introductie van nieuwe materialen: thermo-gemodificeerd hout en WPC, evenals accessoires voor terrassen.

Sinds 20 oktober 2010 (feitelijk in werking getreden op 3 maart 2013) is het importeren van hout in Europa onderworpen aan Verordening 995/2010 van het Europees Parlement en de Raad (EUTR), waarin de verplichtingen zijn vastgelegd van alle marktdeelnemers die hout en afgeleide producten verkopen op de markt. We hebben hiervoor bijzondere aandacht en zijn streng in het toepassen van deze wet waardoor we duurzaam en legaal omgaan met de natuurlijke bronnen.

100% van ons tropisch hout is afkomstig van legale bronnen. Ze worden door de hele toeleveringsketen gevolgd, van de staande boom tot de zagerij, tot de laadhaven en helemaal tot aan onze magazijnen in Helmond. Onze leveranciers worden regelmatig ge

Kijk voor meer informatie op www.felixdistribution.nl