Uitleg van de voordelen en nadelen van Composiet terrasplanken

Uitleg van de voordelen en nadelen van Composiet terrasplanken

Toen enkele jaren geleden composiet op de markt kwam als alternatief voor het schaarser en duurder wordende (hard-)hout, toen waren er nog wel eens wat problemen met kromtrekken. Die kinderziektes hebben onze leveranciers Elephant, Felixwood en Carpgarant opgelost en geven daar nu 20 jaar garantie op. Hieronder nog een opsomming van de voordelen en de nadelen van composiet vlonderplanken.

WPC composiet behoeft weinig onderhoud.

Omdat er minder organisch materiaal in wpc composiet zit zal er minder algengroei zijn. Composiet vlonderplanken maak je nooit schoon met een hogedrukspuit, want dan blaast je de houtstof deeltjes uit de WPC terrasplanken. Gewoon groene zeep met ruim water en een harde borstel zijn de beste methode om composiet schoon te maken.

Composiet is kleurvast.

In de combinatie houtstof en kunststof worden ook speciale UV filters en kleurstoffen aangebracht. Hierdoor zal de composiet vlonderplank alleen het eerste jaar iets verkleuren maar dan gedurende 20 jaar de kleur behouden. Hout wordt over het algemeen na 5-10 jaar grijs.


Composiet hoeft niet in de olie of beits te worden gezet

De composiet vlonderplanken hoeft u niet met impregneer of beits te behandelen om verkleuring te voorkomen of om aantasting door insecten tegen te gaan. Beestjes eten nu eenmaal niet graag kunststof.


Composiet zal niet kromtrekken of scheuren

De eerste generatie composiet heeft veel problemen gekend. Dat is uitgebreid te lezen op internet. De Nederlandse importeurs, Carpgarant, Elephant en Felixwood hebben inmiddels de derde generatie ontwikkeld en die problemen zijn verholpen. Door geen holle houtvezel te gebruiken maar houtstof, kan het composiet geen vocht opnemen dus niet kromtrekken. Vandaar dat ze 20-25 jaar garantie op de producten geven. Wij zullen nooit composiet aanbieden waar bijvoorbeeld rijstvlies of kokos of zelfs bamboe in is verwerkt. Enkel houtstof en zelfs geen houtvezel.


Geen splinter meer en kindvriendelijk in composiet vlonderplanken.

Composiet kan niet splinteren in tegenstelling tot houten vlonderplanken. Dit is zowel voor u als voor kleine kinderen een groot voordeel. Ook zal bij het op maat zagen van de planken geen splintervorming zijn. Het composiet zaagt nog makkelijker dan hout.


“Antislip” oppervlakte van composiet vlonderplanken.

Als composiet uit de extrusie machine komt heeft het een egaal bijna glimmend uiterlijk. Dat willen we natuurlijk niet in de tuin. Daarom laten wij de composiet planken en schuttingen altijd in de lengterichting schuren. Mocht er een kras op het composiet zitten dan kunt u deze (gedeeltelijk) zelf weer wegschuren.


Composiet is milieu vriendelijk en zeer duurzaam.

Het houtstof komt vrij bij het schuren van parketvloeren. Dit wordt normaliter verbrand maar kan dus ook samen met gerecycled kunststof tot zeer sterk en duurzaam composiet worden verwerkt. Zo kunnen we milieuvriendelijke duurzame producten maken.


Composiet kan in veel kleuren worden aangeboden.

Van grijs tot trendy antraciet, composiet vlonderplanken en composiet onderregels zijn in tal van kleuren beschikbaar en de meeste zijn te zien in onze showroom in Woerden. Er zijn ook varianten waar er een houtnerf structuur is aangebracht op de wpc composiet planken zodat ze nog meer op hout lijken.


20-25 jaar garantie op composiet van de Tuinhoutcentrale.

Wij zijn zo overtuigd dat we het beste composiet van Nederland verkopen, daar durven wij namens de fabrikant wel 20-25 jaar garantie op af te geven. Uiteraard moet de composiet vlonderplanken wel volgens de instructies van de importeur worden geplaatst.


Dit blogartikel is geschreven door Martijn van den Berg, eigenaar van de Tuinhoutcentrale uit Woerden