Is kunstgras veilig? Wat zijn de voordelen van kunstgras?

Is kunstgras veilig? Wat zijn de voordelen van kunstgras?

Is kunstgras wel of niet gevaarlijk?

Altijd en groene grasmat en nooit meer hoeven maaien en nooit meer dorre plekken in het gras. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar onlangs verschenen er artikelen in de media waarin gesteld wordt dat kunstgras kankerverwekkend is. Klopt deze informatie wel en laten we er eens wat dieper op in gaan.

Rubberkorrels, rubber granulaat, nooit in de tuin, alleen op sportvelden.

De kankerverwekkende stoffen van gerecyclede autobanden kunnen inderdaad in kunstgras zitten. Deze korrels worden veelal op sportvelden gebruikt om de bal beter te laten rollen en de grassprieten niet neer te laten vallen maar omhoog te laten staan. U kunt hier terecht de vraag stellen: Waarom rubberkorrels? Tja, "It's all about the money honey". Er zijn voldoende niet kankerverwekkende vulmiddelen voor kunstgras. Veelal bestaat de opbrengst van een sportclub uit contributie en opbrengsten van de barverkoop. Vaak is er een klein budget voor de aanleg van een kunstgrasveld en dan wordt uiteindelijk bespaart op de vulling van het kunstgras en/of wordt het zelfs voorgeschreven vanuit de gemeente in het bestek.

Maar hoe zit het dan met de vulling van kunstgras bij particulieren?

Thuis in de tuin hoeft de bal niet mooi te rollen. Daarom worden vrijwel alle particulieren grasvelden ingestrooid met voetvriendelijk siliciumzand. Het zou ook niet logisch zijn want als het met rubberkorrels zou worden ingestrooid dan loop je de zwarte korrels mee naar binnen. Het gedroogde kwartszand komt tussen de grassprietjes liggen en je loopt ze niet mee naar binnen.

Kunstgras heeft eigenlijk alleen maar voordelen.

Kunstgras is de laatste jaren zo enorm verbeterd in kwaliteit maar met name ook hoe het eruit ziet. Vaak wordt er 6-8 jaar garantie op gegeven op de Europese kunstgrassen. Pas wel altijd op voor goedkope merkloze Chinese kunstgras u koopt gegarandeerd rommel.

Het in Nederland geproduceerde kunstgras heeft een natuurlijke en frisse uitstraling en behoeft nagenoeg geen onderhoud meer. soms even tegen de valrichting van het kunststof vegen en de sprietjes staan weer mooi overeind.

Kortom: voor particulier gebruik is kunstgras geheel veilig en kindvriendelijk. De ophef over de rubberkorrels is wat ons betreft geel terecht en er dient nadrukkelijk onderzoek gedaan te worden. Wij hopen u hiermee uit te hebben gelegd dat de kuntgrasfabrikanten niet echt blaam treft.